Det finns idag ett stort antal företag som du kan vända dig till för att skaffa information om olika typer av hemlarm. En fråga du bör ställa dig är om du vill köpa in din egen larmutrustning som en engångskostnad. En annan fråga är om du vill hyra din utrustning och genom ett abonnemang få del av ett antal tjänster kopplade till larmet.

Hemlarm utan abonnemang

Larmet går relativt enkelt att installera på egen hand. De trådlösa varianterna går att installera utan att dra kablar och göra ingrepp på väggar eller i taket. Den totala kostnaden innefattar då endast utrustningen. Vill du ha tillgång till övriga tjänster kopplade till ditt larm kan det betyda extra utgifter. Ta reda på vad som gäller för just ditt larm och vad det kostar med till exempel en väktarutryckning.

Ett larm utan abonnemang kan som sagt omfatta väldigt olika typ av kringtjänster, så det gäller att kolla noga vad som ingår. Ingår larm vid strömavbrott och rökutveckling? Vad ligger på ditt ansvar om larmet går och vad sköter larmföretaget om? Ansvarsfrågan är viktig att tydliggöra.

Hemlarm med abonnemang

Skriver du avtal om ett larm med abonnemang får du en paketlösning på ett helt annat sätt. Du äger inte din larmutrustning utan hyr den av larmföretaget. Du får utrustningen inmonterad av personer som har god erfarenhet av larm. De vet hur det ska placeras för att få ut optimal effekt.

I abonnemanget ingår support, felsökning och reparation av din utrustning. Övriga tjänster som till exempel väktarutryckning och genomsökning av bostaden kan variera mellan olika företag. Kolla upp vad som ingår när det handlar om väktare men även händelser som brand, elavbrott eller hot i hemmet.

Ska man välja ett hemlarm med eller utan abonnemang?

Det handlar mycket om ifall du bor i lägenhet, radhus eller villa och i vilket område du bor. Flera larmföretag erbjuder tester på sina hemsidor som kan ge dig vägledning hur du ska tänka. Att skydda din bostad och säkra din trygghet i hemmet handlar om så många fler faktorer än endast kronor och ören. Ett bra sätt är att prata med olika företag och eventuellt boka in hembesök för att ta reda på vad just du behöver och tycker är värt att betala för-