Ibland ställs man inför projekt som är svårare än andra. Det är inte ovanligt att vissa flyttar är exempel på detta. Hur ska man kunna bära soffan genom en smal passage, hur kan man få in allt sitt bohag i en flyttbil och hur ska man på bästa sätt kunna få sängen nedför trapporna? Allt har en lösning och så även en pianoflytt.

Att flytta ett piano är bland det svåraste man kan göra. Ett piano är tungt, det är otympligt, det är stort och det är inte möjligt att forma och böja.

Det är dock inget omöjligt projekt – har man rätt manskap, rätt utrustning, rätt samspel och tid att jobba med så går det. Det finns flyttfirmor i exempelvis Stockholm som livnär sig nästan enbart på att utföra en pianoflytt hos olika privatpersoner. Dessa ska man ha som förebild och se på hur de arbetar i samband med att ett piano ska flyttas. Låt oss titta närmare på några detaljer som en flyttfirma i Stockholm använder sig av vid en pianoflytt.

Kopiera arbetet från en flyttfirma

Några detaljer sticker ut och här följer en närmare genomgång av dessa som du kan anamma vid ditt kommande projekt.

  • Förberedelse. Varje flytt har sina unika svårigheter. Innan en flyttfirma sätter igång så gör de anställda en genomgång av vilka förutsättningar som finns. Ska ett piano flyttas så handlar det om tyngd och storlek. Det innebär att man måste säkerställa att det kan flyttas genom olika passager utan att det tar skada. I förberedelsen finns även eventuella trappor inkluderade. Pianot skyddas med bubbelplast eller med skumgummi; det ska inte ta skada av stötar eller repas mot exempelvis en vägg.
  • Utrustning. De anställda på ett flyttföretag vet hur de ska bära och det vet att tyngre saker ska lyftas med hjälp av bärselar. Vissa använder även en pianomatta för att ytterligare fördela vikten mer exakt.
  • De är ett lag. En pianoflytt utförs av minst fyra personen – gärna jämnlånga. Samtliga ska kunna gå med rak rygg och lätt böjda knän utan att pianot nuddar marken; det gäller även vid trappor. Här kan man justera bärselarna så att alla bär med samma goda förutsättningar.
  • De forcerar inte. Tyngre föremål ska bäras långsammare – detta för att undvika att någon skadas. Börjar man gå snabbare så ökar risken att någon gör sig illa. Dessutom får man bättre kommunikation om man håller en lägre fart.

Behöver du hjälp? Bor du i Stockholm eller annan storstad är det bara att googla efter just pianoflytt eller besöka den här sidan. På mindre städer är det främst flyttfirmor som ska kontaktas.